alt-text
Bærekraft 04 apr

Bli kjent med Bård og bærekraft

Vår mann på bærekraft, Bård Bringsrud Svensen, syns nordmenn har blitt flinkere til å ta riktigere og mer bærekraftige valg de siste årene. Men selv om det er veldig bra, mener han det kreves mer om skal vi få til et ordentlig grønt skifte.

Av: Eir-teamet

Med naturen som sin største inspirasjonskilde, tror Bård at vi kan finne mange løsninger på dagens problemer med bærekraft ved å se til naturen.

– Å se til den gir meg en overbevisning om at menneskes tilstedeværelse på jorden kan vare i millioner av år. Vi må bare bli mer bevisste på de løsningene vi velger, sier han og tenker over hvordan naturen har vært inspirasjon til flere av dagens designutfordringer.

Han forteller at utformingen av nebb og hodet til fugler, som er eksperter på å dykke ned å fange fisk, har vært inspirasjonskilde ved utforming av frontpartier på høyhastighetstog. Og hva med gresshoppene – hvordan greier millioner av dem å sverme uten at de krasjer? Man har studert dem for å forstå navigasjon når det utvikles autonome systemer til fremtidens persontransport.

Det er tydelig at Bård har mange kloke tanker om natur og bærekraft, så la oss bli litt bedre kjent med mannen som er Eir’s bærekraftsekspert.

Friluftsliv og natur

Bård vokste opp på Oslo øst, nærmere bestemt på Romsås. Med Lillomarka på alle sider, var oppveksten hans fylt med mye friluftsliv: Fra fisking i de lokale favorittvannene om sommeren, til snøhuleturer med kamerater om vinteren.

Det var kanskje allerede da interessen for natur og bærekraft ble plantet, men selv tror han den startet gjennom jobben med utvikling av munnhygieneprodukter for Jordan.

Bård, som i dag er Sustainability Innovation Manager i Orkla Home & Personal Care, startet som produktutvikler i Jordan i 1999. Gjennom jobben ble det en del reiser til Østen, og da spesielt Kina. Han mener at reisene til Asia er det som har gjort mest inntrykk på han som et veldig tydelig bilde av at vår tilværelse på jorden på langt nær er bærekraftig.

– All forurensningen, det enorme forbruket og tettheten i de gigantiske byene er ganske tydelige tegn på at vår tilværelse ikke vil kunne fortsette slik inn i fremtiden, forteller han, men hinter likevel til at det var en personlig reise som skulle vise seg å være avgjørende for bærekraftsinteressen han har nå.

Kontrastfulle reiser

I 2001 pakker Bård og en kamerat tursekkene og setter seg på et fly. Destinasjonen er Alaskas villmark, og målet er en 30 mil lang kanotur gjennom den urørte og ville naturen i vestlige Nord-Amerika.

– Denne turen ga meg helt nye perspektiver på naturen og hvor ufattelig vill og vakker den kan være. Tiden stod nesten stille i disse ukene, og det eneste som eksisterte for oss var den urørte naturen og alle dyrene vi møtte på veien gjennom villmarken, forteller han.

De tre ukene i Alaskas villmark stod i ganske stor kontrast til reisene i Østen.

– Jeg tror nok kontrastene i disse to opplevelsene har gjort at interessen for bærekraft har utviklet seg og overbevisningen om at vår tilværelse her på jorden kan løses har økt, slik at mine barn og de som kommer etter de arver en frisk klode, sier Bård.

Hva er egentlig bærekraft?

Vi har snakket mye om bærekraft med den friluftsliv-glade mannen som også er en entusiastisk ølbrygger, men hva er egentlig bærekraft?

– Den forklaringen jeg blir mest inspirert av er hentet fra Brundtlandkommisjonen sin definisjon på bærekraftig utvikling fra 1987: Vi må gjøre det som kreves for å sikre at behovene til vi som lever nå blir dekket, uten at det går utover grunnlaget for framtidige generasjoner til å få dekket sine behov, forteller Bård.

Slik er det dessverre ikke i dag, og han forklarer at vi bruker mye mer ressurser på kloden enn hva naturen greier å fornye på ett år. Eksempelet han tar frem er kalkulasjonene som Earth Overshoot Day gjør hvert år – ressursene var oppbrukt allerede 2. august i fjor.

– Selv om dette høres vanskelig ut i det samfunnet vi nå lever i, så har naturen gjort dette i millioner av år. Tenk bare på de enormt komplekse systemene som holder årstidene i gang uten at det går på bekostning av neste års syklus.

Noens søppel er en annens skatt

Som nevnt mener Bård at har det skjedd mye med bevisstheten vår rundt bærekraft de siste årene, og nordmenn er blitt flinkere til å ta riktigere valg. Samtidig har vi er blitt mer kritiske til det enorme forbruket vårt.

– Vi må bruke den kraften vi har som forbrukere og innbyggere i et demokratisk land. Som et av verdens rikeste og beste land å bo i, så er det vår plikt å gå foran som gode eksempler ved å vise vei. Vi gjør det med eksempelvis elektrifiseringen av persontrafikken og returordninger som pantesystemet, men vi kan gjøre så mye mer, sier Bård.

Så hvilke tiltak kan vil alle gjøre i hverdagen for å få en mer bærekraftig livsstil?

– Det enkleste, og kanskje vanskeligste, er å bli mer bevisst. I dagens samfunn er det for lett å forbruke ressurser helt ubevisst, men det har også blitt lettere å bli mer bevisst. Vi er mer opplyste enn tidligere. Og alle kan tenk seg litt ekstra om: “Trenger jeg egentlig denne selv om den er billig? Holder det med én?”

Videre forteller Bård at noe vi alle kan bli flinkere på, og som kommer til å hjelpe det grønne skiftet, er kildesortering og gjenbruk.

– Om noe skal kastes så sørg for at det kastes korrekt slik at ressursen som er i avfallet kan bevares og noe nytt kan skapes. Det hjelper også å kjøpe brukt når det er mulig, og selge eller gi bort ting istedenfor å kaste dem. Sannsynligheten for at noen andre kan ha nytte av det kan være stor selv om det ikke lenger har noen verdi for deg.

Og Bård har helt rett; for det som for én er søppel, kan for en annen være en skatt.

Bli medlem og motta mer inspirasjon og flere skjønnhetstips gjennom vårt nyhetsbrev. Du kan når som helst melde deg av.

Flere stories

0
Din handlekurv