Foto: Hinda Fahre
Skjønnhet 17 feb

Hudpleie for gravide: behandlingene du bør unngå og produktene du ikke behøver å bekymre deg for

Det skjer mye med kroppen når man er gravid. Magen vokser, smakssansen seiler på en uforutsigbar sjø og det fosser over med alle mulige følelser. Det er, kort sagt, hormoner som styrer skuta.

Av: Elle Fure

Hud, hår og negler er noen av områdene som endrer seg betydelig når man er gravid. Og selv om det er lett å Google seg frem til hva man kan og ikke kan spise i svangerskapet, så er det, overraskende nok, ikke like enkelt å finne ut hvilke kosmetiske ingredienser eller skjønnhetsbehandlinger man bør holde seg unna. Det florerer av kvinneforum, men jo mer man scroller, jo vanskeligere er det å vite hvilke svar man kan stole på. Alt fremstår som farlig.

Men det er det jo ikke. Vi har tatt en betryggende prat med hudterapeut og kommende tobarnsmor Sonja Wigert for å få klarhet i hva som egentlig er trygg hudpleie for gravide.

(Stor takk til Nicoline Helgø som stilte som modell til denne saken i uke 39!)

 

Hudpleieprodukter som kan være skadelige for gravide er ikke tillatt å selge i Norge.

 

 

Hva er den største myten rundt hudpleie/kosmetikk og graviditet?

Du finner alltid noen som advarer mot alt mulig – fra å lakke negler til å farge håret og sette på vippe extensions. Jeg skal ikke si at dette er myter, men for meg virker det svært usannsynlig at fosteret kan ta skade av disse skjønnhetsrutinene.

 

Hvilke ingredienser bør man holde seg unna før og etter fødselen?

Kosmetikk nevnes i forsiktighetsreglene for gravide av to årsaker: Det ene skyldes at man av etiske årsaker ikke tester på gravide, og stoffer som kan tas opp i kroppen unngås derfor av sikkerhetsmessige årsaker og ikke nødvendigvis fordi de er dokumentert som skadelig eller farlige for fosteret.

Den andre årsaken er at man er opptatt av den totale eksponeringen av stoffer. Får man i seg stoffer, som for eksempel A vitamin, fra flere ulike kilder, anbefales forsiktighet i både kosthold, kosttilskudd og kosmetikk.

Utover dette, er «farlige ingredienser for gravide» egentlig ikke et stort tema. Hudpleieprodukter som kan være skadelige for gravide er ikke tillatt å selge i Norge. Mattilsynet skal sørge for at alle produkter som omsettes i landet er trygge for alle – også for gravide.

Når det gjelder produkter som injiseres i huden, som botox og fillers, anbefales ikke dette under graviditet eller ved amming. Det vil behandleren opplyse om.

 

Hva så du etter i hudpleieprodukter da du selv var gravid?

Jeg fikk meget tørr hud i forrige svangerskap, og har fått det denne gangen også, i tillegg til at huden min er noe mer sensitiv. Som gravid er det derfor ekstra viktig for meg å bruke produkter med nærende og fuktighetsgivende ingredienser, gjerne fra naturen, da dette føles mest riktig for meg.

I tillegg til gode, nærende hudpleieprodukter, er jeg også ekstra påpasselig med å få i meg gode råvarer via kosten, nok vitaminer, og ikke minst sunne fettstoffer som avokado, nøtter og omega 3, for å hjelpe min tørre hud.

 

Hva er det beste man kan gjøre for huden sin når man er gravid?

Jeg anbefaler alle gravide å skjemme seg litt bort hos hudpleier i disse månedene. Det kommer til å ta lang tid før du får mulighet til å unne deg litt luksus igjen, i tillegg til at du vil føle deg så mye bedre.

De fleste opplever litt forandringer i huden under graviditeten. Hos meg har talgproduksjonen blitt veldig lav under begge graviditetene, mens mange kan ha motsatt problem med økt talgproduksjon og urenheter. Dette er utfordringer som en dyktig hudterapeut gjerne hjelper deg med.

 

Hva bør man IKKE gjøre med huden sin når man er gravid?

Jeg unngår sterke peelinger hvor man flasser mye etter behandlingen. Dette er fordi jeg ikke vet hvordan huden vil reagere, samt at det kan øke faren for pigmenteringer. Svangerskapet er selvsagt ikke tiden for å teste botox eller filler preparater.

Jeg anbefaler også på det sterkeste å unngå mye sol eksponering, da gravide har lett for å få skjemmende pigmentflekker i huden.

 

Hvordan endrer huden seg gjennom graviditeten? Er det noen spesielle utfordringer som mange har, og kan du dele noen tips for å løse dem?

Svangerskapet fører til en rekke forandringer som påvirker kvinnens immunforsvar, hormonsystem, forbrenning og blodkar. Disse forandringene kan også påvirke huden, positivt eller negativt.

De vanligste hudforandringene under graviditeten er ujevn pigmentering og urenheter.
Økt pigmentering i huden oppleves av nærmere 90 prosent av alle gravide kvinner og skyldes hormonforandringer. Det vanligste er en lett økning av brunfargen i huden på enkelte områder, som rundt brystvorter og i armhulene. I tillegg kan man også få ujevn pigmentering i ansiktet og andre deler av kroppen som utsettes for sol. Husk å bruke høy faktor (SPF) hver eneste dag under graviditeten, og smør deg flere ganger om dagen hvis du er gravid på sommeren.

Økt hormonell aktivitet, økt væskemengde, og økt stress kan føre til kviser og urenheter i ansiktet, bryst og rygg. Jeg anbefaler å ikke slurve med renseproduktene, og benytt regelmessig peeling for å fjerne døde hudceller og bekjempe tilstopninger. Unn deg også jevnlige besøk hos en hudterapeut som skånsomt vil fjerne tilstopninger.

Mange opplever heldigvis også at huden forandrer seg til det bedre gjennom graviditeten. Østrogen sørger for en utvidelse av blodårer for å sikre god blodtilførsel til morkake og foster. Dette fører til økt blodgjennomstrømning også i huden og spesielt i ansiktet. I tillegg føler mange at huden plumper seg litt ut utover graviditeten, og små linjer forsvinner! 😊

 

Fortell oss litt om din opplevelse med EIR under og etter svangerskapet.

Jeg har vært bevisst på naturlige ingredienser under begge svangerskapene, men kanskje enda mer bevisst etter datteren min ble født. Hennes sarte huden som ligger tett mot min kropp eksponeres for produktene jeg smører på huden min – og kun det beste er godt nok for henne! Derfor velger jeg EIR sine ansiktsprodukter, i tillegg til at jeg bruker minimalt med parfyme og andre stoffer som kan virke irriterende.

Min tørre hud elsker disse tre magiske produktene: Rosehip SerumBlueberry Face Scrub og den næringsrike Oat Mask!

 

Bli medlem og motta mer inspirasjon og flere skjønnhetstips gjennom vårt nyhetsbrev. Du kan når som helst melde deg av.

Flere stories

0
Din handlekurv