Foto: Hinda Fahre
Skjønnhet 05 nov

Slik vet du hudtypen din

Er den tørr, fet eller normal? Her har du svaret

Av: Elle Fure

Lurer du på hva slags hudtype du har? Da er du ikke alene. Mange av oss er slett ikke sikre på dette – noe som ofte resulterer i bomkjøp som opptar dyrbar plass på baderomshylla. Du bør helst velge hudpleieprodukter ut ifra hvilken hudtype du har. Det er bedre både for hudbalansen og for lommeboka.

Heldigvis er det ikke noe hokus pokus å finne ut hvilken hudtype og hvilke pleie-behov du har. Prøv vår hudanalyse og følg guiden under.

PRØV HUDANALYSEN HER

TØRR HUD

En tørr hudtype er lite elastisk, og kan lett bli rød, irritert og flassete. Årsaken til dette er at tørr hud mangler fett og klarer derfor ikke å holde på fuktigheten.

Huden vår er bygd opp av hornceller som bindes sammen av fett (lipider). Disse lipidene skaper en beskyttende barriere som forhindrer at vann fordamper og dermed bevarer fuktigheten i huden. I tørr hud er fettproduksjonen mindre. Dette gjør hudbarrieren svakere og mer sensitiv for ytre påkjenninger, som vær og vind. Har du tørr hudtype, vil du derfor oppleve at tørrheten blir verre i vinterhalvåret.

TIPS TIL TØRR HUD

  • Tilsett olje i kostholdet ditt. Ta tilskudd av Omega-3 og gjør det til en god vane å spise en avokado eller valnøtter hver dag.
  • Innfør en god renserutine for å fjerne døde, tørre hudceller. Bruk ansiktsskrubb daglig og peeling én til to ganger i uken. Da har du tilrettelagt for en fet krem som kan trekke godt inn i huden.

FET HUD

Fet hud har, som du sikkert har gjettet, høy fettproduksjon. Den kjennetegnes av en blank overflate, spesielt i pannen, på nesen og på haken. Siden fet hud har økt antall lipider som binder huden sammen, sliter den med å fjerne døde hudceller. Den kan derfor se grov og gusten ut. Har du fet hudtype er du dessverre mer utsatt for kviser og urenheter enn noen med tørr eller normal/kombinert hud.

TIPS TIL FET HUD

  • Drikk mye vann og ha et sunt kosthold med mye grønnsaker – det har større effekt enn du tror.
  • Gå uten sminke så ofte som mulig. Når du må gå med sminke, velg mineralmakeup som ikke tetter porene, og vask sminkebørstene ofte.
  • I motsetning til det mange tror, skal du ikke unngå å bruke krem hvis du har fet hud. Du trenger fukt! Dersom du slutter å bruke krem for å tørke ut huden kan du risikere å oppnå motsatt effekt. Når overhuden blir tørr, signaliserer den til underhuden at den må produsere mer fett. Mer fett, kombinert med tørr overhud, fører til mer tilstopninger og kviser.
  • Velg en krem som er rik på fuktighet, men hold deg unna de mest fettholdige kremene.

NORMAL/KOMBINERT HUD

Normal/kombinert hud føles myk, har god spenst og en jevn og fin overflate. Den kjennetegnes av en stabil fukt- og fettbalanse, samt god blodsirkulasjon. Normal/kombinert hud har få eller ingen røde partier, men kan allikevel bli tørr på utsatte områder, som enkelte steder i ansiktet. Det er, for eksempel, vanlig å ha tørre partier i kinnene, mens hake, nese og panne (T-sonen) kan være fet.

Selv om du har hudtypen mange misunner, er det fortsatt viktig å ta godt vare på den. Bruk et godt renseprodukt morgen og kveld, etterfulgt av fuktighet, så gjør du en god investering i hudhelsen din. Styr unna billige kremer, selv om huden din kanskje tåler det.

TIPS TIL NORMAL/KOMBINERT HUD

  • Bytt krem etter årstidene.
  • Ansiktsmasker er fint å bruke hvis du har normal/kombinert hud. Få målrettet pleie ved å bruke ulike masker på områder med ulike behov. Velg en fuktmaske på tørre partier og en mattende maske på fete partier. Bruk maskene gjerne et par ganger i uken, eller ved behov.

Bli medlem og motta mer inspirasjon og flere skjønnhetstips gjennom vårt nyhetsbrev. Du kan når som helst melde deg av.

Flere stories

0
Din handlekurv